• Imprimeix

Diàlegs amb... Joan Manel Gutiérrez Albentosa. Presentació del llibre "El principio de legalidad en la jurisdicción de menores"

 

Quan

Data03.07.2017 - 03.07.2017

HoraDe 19 a 20.15 h

Afegeix al calendari de Google

Termini d'inscripció:

Fins al 2 de juliol de 2017

Joan Manel Gutiérrez Albentosa

El principi de legalitat constitueix el pilar de l'Estat de dret a Europa i, podria afirmar-se que, també, de la humanitat, sent el major protector de la llibertat individual en el context del dret penal. En el dret penal juvenil, el principi de l'interès superior del menor és un altre pilar fonamental que sosté tota l'edificació legislativa, judicial i socioeducativa.

La finalitat d'aquesta obra és la de valorar la compatibilitat de l'articulat que representa l'interès del menor amb la Constitució, i, per això, es confronta el principi de l'interès del menor amb el de legalitat. Es fa necessari valorar la relació entre tots dos principis a la llum de la Constitució pel fet que, el Dret penal juvenil, sol tolerar cert nivell de "flexibilització de garanties" o relativització dels principis penals tradicionals en virtut de l'interès del menor. Com a conseqüència d'aquesta flexibilitat, es produeix un desequilibri en la balança de principis que sustenten el Dret penal juvenil: en un plat de la balança, el principi de l'interès superior del menor -a favor del qual es decanta la balança- i,  en l’altre, els principis del dret penal, en particular el de legalitat. Conseqüència d'aquest desequilibri, es pot afirmar que hi ha una relació conflictiva entre garanties penals i el concepte de l'interès del menor. En el llibre i tal i com ens explicarà l’autor es proposen algunes solucions per abordar aquesta relació conflictiva.

Més informació

Programa  [PDF, 409,3 KB ]
Inscripció  

Organitza

Biblioteca del Centre d'Estudis Jurídics i Formació Especialitzada

On

Biblioteca del Centre d'Estudis Jurídics i Formació Especialitzada

Carrer d'Ausiàs Marc, 40

08010 Barcelona

Telèfon 93 552 79 60