• Imprimeix

Delictes d'odi i discriminació: agressors i víctimes

Sessió d'Investigació en la que es presentaran dues recerques que parlen del tema dels delictes d’odi i discriminació des de la vessant dels agressors i les conseqüències per a les víctimes

 

Quan

Data29.05.2018 - 29.05.2018

HoraDe 16.00 a 18.00 h

Afegeix al calendari de Google

Tancades les inscripcions:

Places exhaurides.

Sessions d'investigació

En la primera, Els Grups Urbans Violents i els delictes d’odi. L’ús de la simbologia violenta com a determinant al comportament criminal. Eines per als professionals per a detectar el discurs i els símbols d’odi dels Grups Urbans Violents, es du a terme un recull exhaustiu de grups violents que actuen al nostre entorn. La recerca aporta moltes dades externes i internes de cada grup, des de la ideologia que els impregna, fins a les formes de vestir, les simbologies, els llenguatges, la música, etc. L’objectiu és descriptiu i pot ajudar el lector a reconèixer i a començar a entendre el seu funcionament, des d’una aproximació molt eclèctica al fenomen.

La segona recerca, La intervenció en situacions de comportaments per odi i discriminació en la justícia juvenil, se centra en l’àmbit de la justícia juvenil, i s’analitzen els perfils dels infractors i el de les víctimes de delictes d’odi i discriminació. S’estudien els fets denunciats entre l’any 2014 i 2017 en els quals estaven implicats menors d’edat. Es fa un retrat tant de les característiques de l’infractor com de la víctima, de la vulnerabilitat de qui pateix aquest tipus de delicte i de com els afecta, de les característiques que presenten aquests tipus de comportaments d’odi, de les tècniques d’afrontament i de com és la intervenció professional en el marc de la justícia juvenil.

Programa

16.00 h: Inauguració a càrrec de Marta Ferrer Puig, cap de l’Àrea d’Investigació i Formació en Execució Penal del CEJFE.

16.15 h: Presentació de la recerca Els Grups Urbans Violents i els delictes d’odi. L’ús de la simbologia violenta com a determinant al comportament criminal. Eines per als professionals per a detectar el discurs i els símbols d’odi dels Grups Urbans Violents, a càrrec del seu autor Joan R. Caballero Casas, tècnic especialista del CP Mas d’Enric.

16.45 h: Presentació de l’estudi La intervenció en situacions de comportaments per odi i discriminació en la justícia juvenil, a càrrec de la seva autora M. José Bartrina Andrés, coordinadora d’un Equip Tècnic de Menors a l’SMAT.

17.15 -18.00 h: Col·loqui i fi de la sessió.

Inscripció

Inscripció web: s'ha tancat la inscripció per places exhaurides.

L’assistència és gratuïta. Posteriorment, es lliurarà certificat d’assistència.

Destinataris

Professionals de l’execució penal, tant de serveis penitenciaris com de mesures penals alternatives com de justícia juvenil, professionals d’entitats del tercer sector, estudiants, i també qualsevol altra persona interessada.

Retransmissió en directe

Si no podeu assistir a la sessió, podeu seguir-la en directe o veure-la posteriorment al canal de YouTube del Departament de Justícia.

Publicació

Les recerques publicades pel CEJFE estan disponibles al catàleg d'investigacions del CEJFE.

On

Sala d'actes. Centre d'Estudis Jurídics i Formació Especialitzada

Ausiàs Marc, 40

08010 Barcelona

Telèfon 93 207 31 14